Recordaantal jongeren neemt ontslag
In de eerste helft van 2023 is een recordaantal -25-jarigen vertrokken bij hun werkgever. Dat is 41 procent meer dan vorig jaar en ook toen was er al een stijging te zien.
In de Verenigde Staten is een tijdlang sprake geweest van een Grote Ontslaggolf bij werknemers. Maar die trend viel in Vlaanderen niet te spotten. Meer nog, ondanks de krappe arbeidsmarkt bleken Vlamingen redelijk trouw aan hun werkgever. Maar één groep blijkt bij nader inzien wel te profiteren van de vele openstaande vacatures: Bij jongeren onder de 25 jaar is het aantal ontslagen nog amper bij te houden. In 2023 werden er al 40,8 procent procent meer contracten verbroken ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit een analyse van Acerta op basis van 12.000 jongvolwassenen die aan de slag zijn bij 5.000 werkgevers.
Vergrijzing
De jongeren nemen in de meeste gevallen zelf die beslissing tot ontslagname. Het aantal jaren dat een jongvolwassene bij één werkgever doorbrengt, blijft daardoor redelijk beperkt. Wie zijn job de afgelopen maanden opzegde, was gemiddeld één jaar en drie maanden in dienst. Dat is wél langer dan pakweg in 2021 of 2020, toen was dat nog zo'n tien maanden.
Acerta ziet die vloedgolf van ontslagnemende jongeren als een resultaat van de krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn op de arbeidsmarkt nu eenmaal veel opportuniteiten. En de energiecrisis, die veel mensen wel in hun portemonnee raakt, zorgt ervoor dat jongeren gaan evalueren of ze wel voldoende verdienen. Zien ze elders een opportuniteit, dan zullen ze daar sneller op in springen. Daarenboven zijn jongeren die zelfs maar enkele maanden tot een jaar werkervaring hebben aantrekkelijker voor werkgevers dan zij die echt nog maar net van de schoolbanken komen.
Generatiekloof
Professor Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School) merkt op dat het door het telewerk na corona voor jongeren moeilijker is geworden om zich te binden aan een bedrijf. "Vroeger begon iemand op de werkvloer, die werd verwacht daar elke dag te zijn, werd mee opgenomen door het team en leerde de werking van het bedrijf door aanwezigheid van collega's. Tegelijk ontstond ook een hechting met het bedrijf. Maar de laatste jaren zijn jongvolwassenen begonnen op een werkvloer die half leeg is, werden ze deels aan hun lot overgelaten en maken ze veel moeilijker die connectie met het bedrijf."
Nieuw onderzoek van de Antwerp Management School legt ook nog een andere verschuiving op de werkvloer bloot. Zeven op de tien werknemers zeggen namelijk dat werk minder centraal staat in hun leven. "In wetenschappelijk onderzoek zien we zelden een generatiekloof. Behalve als het gaat om de kloof tussen generatie X (1960-1980) en generatie Y (1980-2000)", zegt Vangronsvelt. "Dan zien we een klein maar significant verschil rond de werkcentraliteit, oftewel de positie die werk inneemt in ons leven. Voor generatie Y is werk minder belangrijk. Het is soms moeilijk in te beelden, maar er is een heel lange tijd geweest dat onze job niet de centrale rol speelde in ons leven. Maar dan is er een evolutie geweest waar je eigenlijk pas van betekenis was als je geslaagd was op de werkvloer. Die slinger is ver doorgeslagen. Het lijkt me niet ondenkbaar dat we nu de tegenbeweging daarvan zien. Niet enkel bij jongeren trouwens, iedereen is ondertussen bezig met work-life balance."
Bron: Het Nieuwsblad