De late carrièreswitch: Betaald studeren en daarna als leerkracht voor de klas

17-09-2022

Steeds meer volwassenen willen zich omscholen tot leerkracht. 

Voor de opleiding Leraar Nederlands bijvoorbeeld, zien we dat ruim een kwart van de studenten volwassenen zijn die gekozen hebben voor een late carrièreswitch. Omdat leraar Nederlands een knelpunt­beroep is, worden de onkosten ­tijdens de driejarige opleiding terugbetaald door de VDAB. Tegelijk wordt de uitkering van de leerlingen gewoon doorbetaald, wat hen toch een bepaalde financiële zekerheid biedt. Op deze manier probeert de overheid om het lerarentekort sneller te doen krimpen.

Maar geld is zeker niet de enige of zelfs ook maar de belangrijkste drijfveer. De kandidaat-leraren willen straks in de klas vooral 'een verschil maken' en leerlingen 'inspireren'. Sommigen kiezen de opleiding ook om meer idealistische redenen, bv. om in het ­beroepsonderwijs aan de slag te gaan of om anderstaligen Nederlands te leren.

De vele maanden vakantie waarop leraren elk jaar kunnen rekenen, is voor sommigen een bijkomende motivatie. Al moeten we benadrukken dat de druk op leraren groot is en veel van die vrije tijd besteed wordt aan ­lesvoorbereidingen.

Volwassenen zijn blijkbaar vaak erg gemotiveerde leerlingen. Hun beslissing om een bepaalde opleiding te starten is dikwijls een zeer doordachte keuze. Ze komen bijna altijd naar de les, stellen veel vragen en zijn in de klas soms een rolmodel voor de jongere studenten.

Dat betekent echter niet dat elke dertiger, veertiger of vijftiger die aan de opleiding begint ook de finish haalt. Integendeel, de uitval tijdens het schooljaar is vaak iets groter dan bij de jongere studenten. Heel wat ouderen zien zich al snel genoodzaakt om de ­opleiding te stoppen., geveld door een moeilijke combinatie tussen studeren en gezin of examenstress bijvoorbeeld.

Wordt je zelf getriggerd door het idee om voor de klas te staan? Wil je informatie over de mogelijke steunmaatregelen? Dan kan loopbaanbegeleiding jou helpen je competenties, drijfveren en leerstijl in kaart te brengen.

Meer info via 0478 36 62 91 of annemie.bergen@hotmail.be